Takže dnes jsem taky provedl výměnu za zelenou následovně:
1. auto jsem předními koly postavil na igelitky, které jsem zevnitř vystříkal silikonovým olejem a zabrzdil ručkou - pak jde lehce točit volantem i bez nastartovaného motoru a serva
2. odsál jsem vše z nádobky a na víčku izolepou zalepil malinkatý červený čudlík, což je vlastně jakási kulička
3. odpojil jsem přívodní hadičku (ta vrchní) a tuto napojil na cca půl metrovou která ústila do petláhve
4. malý kelímek jsem vrazil do prostoru pod nádržku aby do něho odkapávala titěrná přepadová hadička z nádobky - i přes zalepenou kuličku je tam vždy nějaká netěsnost a může přetékat
5. na uvolněný přívod do nádobky jsem napojil další cca metrovou hadičku, kterou jsem napojil na na láhev GI-R navrtanou přes špunt - prozatím odloženou někde na chladič do úrovně nádobky
6. zvedl jsem láhev GI-R vzhůru dnem a kus dna cca do poloviny uřízl, odklopil, udělal šroubovákem dírku a za tuto pověsil na oko kapoty
7. teď jsem musel rychle uzavřít nádobku v momentě, kdy v ní dotekla nová kapalina cca do půlky - je to hned
8. v tomto stavu jsem měl vše připraveno na výměnu, takže strčit klíč do zapalování a bez nastartování několik krát protočit volant střídavě až na doraz - přitom lze pod kapotou sledovat jak do petky odtéká tmavě hnědý sajrajt a z nové láhve si samo přisává stejné množství GI-R
9. po vytečení necelého litru je potřeba dolít celý další litr do již prázdné pověšené láhve s uřezaným dnem a pokračovat dokud do petky nevytéká čistá zelená GI-R.
10. mě to vyšlo přesně na 2 litry a protože jsem měl pro jistotu koupené 3 litry, tak jsem ještě 2-3 dcl prolil tak, že do petky vytekla úplně čistá zelená, abych měl jistotu, že tam nezůstal žádný starý hnědý sajrajt.
11. všechno jsem odpojil, hadičku napojil na přívod a nádobku dolil po max
12. ještě jsem 2x protočil volant na doraz a opět dolil po max - někde bylo asi trochu vzduchu, takže jsem dolil cca 0,5 cm a HOTOVO
Zas mám z Alfice o něco lepší pocit
Mimochodem ta původní GI-E byla fakt hnusně hnědá a celkem smrděla - ti Italové fakt nemají rozum...
Fotku jsem dal k diskuzi u mé alfici:
http://alfisti.cz/forum/viewtopic.php?f ... 33#p196733