Příspěvek
od switch.man » 22.9.2011, čtv 14:18
mám rok a půl 1,9 JTD 8V 85kW. Pokud vezmu čistě motor a jeho vlastnosti, tak také souhlasím s tím, že je to skvělý kompromis z hlediska živosti, spolehliosti, spotřeby. Jediný co, tak dnes bych šel určitě do něčeho s 6ti kvaltem. Protože na dálnicích při dlouhých cestách a standardní jízdě 130 - 160 je motor úplně zbytečně v otáčkách.. kdyby byla 6ka, jelo by to rychle stejně, otáčky by šly níž a spotřeba taky. To si teda myslim, v 6ti kvaltu jsem ještě nejel a nevim, jak je to spřevodovaný.. možná to má otáčky podobný v těch 160ti jako 5ti kvalt..
A k těm ramenům.. taky jsem původně zvažoval, jestli 2,4 nebo 1,9. A taky jsem si vyčetl, že 2,4 je o dost těžší a půjdou rychleji doháje ramena. Ramena jdou ale doháje na těhle cestách na všem.. právě mám za sebou kompletní výměnu předních ramen.. takže tohle hledisko bych až tak neřešil.
Jediný, co mne trochu znervózňovalo - jako bylo u mne při přechodu z lehkého benziňáku na težší nafťák - je markantní nedotáčivost. Dříve mi v zatáčce letěl ven nejdřív zadek, teď jede ven čumák.. ale to je jen o zvyku asi.. každopádně u 2,4 bude tento efekt asi ještě větší, tipuju.
A co jsem také vyčet, že rozdíl spotřeby 2,4 / 1,9 není až tak markantní cca 1litr. takže to taky není žádná trága..
AR 156 SW 1,9 JeToDehet
(ex Magda 323f BG 1,6 16V, 1991, 295.000km)