Příspěvek
od Hampice » 27.6.2011, pon 08:50
Pánové dotaz/y: S autem jsem najezdil cca 500 km (Drhleny a nějaký popojížďky). Včera jsem před jízdou kontroloval olej. Malinko ubylo, což je celkem normální, ale spíš mě zaráží jiná věc. Než jsem minulý týden vyjel do Drhlen, olej byl krásně hnědozelenej (výměna 7/2010, HPX) a od výměny na něm evidentně moc najeto nebylo. Dokonce je pravděpodobný, že auto od tý doby stálo. No a při včerejší kontrole jsem zjistil, že olej je černej jak bota. Připomínám, že je pravděpodobně v háji lambda a motor běží na bohatou směs (lépe řečeno z výfuku lítaj decilitry nespálenýho benzínu a hulí to jak traktor), může to nějak souviset?
A ještě jsem vypozoroval jednu zvláštní věc, na volnoběh se krásně drží teplota. Jak se ale rozjedu, začne teplota mírně stoupat bez ohledu na to, jak moc mu zatápim. Chladič je evidentně už měněný (slovo "nový" asi neni vzhledem ke stáří zcela vhodné, ale když byl někdy měněný, dával se evidentně nový), ale jak je na tom chladící kapalina nevím. Může to mírné přehřívání (90-100 st., provozní je 80) taky souviset s tou bohatou směsí? Na volnoběh to totiž nehulí ani nesmrdí, takže se zdá, že tu bohatou směs to dává jen při zvýšených otáčkách.
Prosím názory, díky
Alfa Romeo 164 QV (1992)
Alfa Romeo Giulia 2.0T Super (2018)