Dost dobrá diskuze chlapci. V zásadě musím souhlasit s Tutou, že RAW je prostě RAW. Úpravy v něm jsou bezeztrátové a mohu si dovolit větší zásahy, anož by to na výsledku bylo negativně znát. Na druhou stranu, pokud někdo dokáže nafotit excelentní fotku rovnou, tak klidně do JPEG. Ovšem, kdo z nás to umí, že

V zásadě si s RAWem mohu dovolit větší chyby. Třeba svatby jedině do RAW. Kdo někdy vytahoval křivky na příliš tmavých místech (třeba v kostele) a nechtěl to mít zašuměný, tak se JPEG a kompaktem nechytal. Pokud však budu chtít nafotit auto nebo modelku a mám čas, takže si buď počkám na vhodné světlo, či si ho nějak vytvořím, lze to do toho JPEG zvládnout.
Marty: dobrá Alfa, ale... Přesně ti Tuta vytknul kompozici. Štěrk a paleta jsou špatně. Obloha je přepálená, s tím už nic nevymyslíš. Abys ji nepřepálil, musíš všechno ztmavit, auto tím pádem zanikne (čip ve foťáku nebá buhvíjakou dynamiku), budeš ho muset vytáhnout pomocí křivek a jsme u toho RAW a šumu. Takže v takovéhle situaci jedině nějak nasvítit, jenže je to auto a leskne se = další problém, kór s bleskem bez odrazných ploch. Zkrátka to není prdel nafotit pěkně auto, kdo to někdy dělal na úrovni mi musí dát za pravdu. Polarizák, odrazné plochy a slušný blesk jsou nezbytné věci. Nebo si počkat na echt počasí.
Zadařit se ovšem může každému, jsem pro anketu, kde budeme hodnotit došlé fotky a hlasovat pro to co tam bude. A hlasuji zároveň pro 155 (ač pro někoho Tipo). Svoje místo tady má. Jinak můžeme udělat ne klubový, ale nostalgický kalendář, nad kterým si budou honit brka maximálně majitelé veteránů. (v rámci hesla "kdo nemá starou AR, není ten správný alfista")