Tak jsme tu zas s naší poradnou

S členem FLP řešíme VVT na 2.0 TS 8V a nemohli jsme se shodnout. Na netu kolují různé mýty a pověry. Třeba, že VVT sací vačku opožďuje, což jak již víme, není pravda. Vačka jde naopak napřed. Další otázkou je, kdy přesně zapíná a nejdůležitější otázkou je, kdy vypíná, pokud tedy vůbec. Zapnutí mě ani tak netrápilo, jako spíš případné vypnutí. FLP provádí se svým 1.4 16V různý testy a zjistil, že tam vypíná. Někdy kolem 5000 tuším. Ale 8V může být jinčí. A protože já mám VVT natvrdo, nechtěl jsem se případně obrat o další koníky.
Vytáhnul jsem schéma ECU a napíchnul se na ovládání VVT.
Zkoušel jsem to na upraveném chipu od RV147, který ho koupil do svý 75 z Řecka. Vzhledem k max. otáčkám 7200 to bude s největší pravděpodobností kopie nebo hodně podobný Squadratuningu. Výsledek je, že u 2.0 8V TS se VVT ve vyšších otáčkách nevypíná. Zkoušel jsem to pod malou i velkou zátěží a nic. VVT je ve vysokých otáčkách stále zapnuté. Alespoň na tom konkrétním chipu.
Ono u 16V to může být úplně jinak vzhledem k časování, dvojnásobku ventilů, sacímu potrubí atd.
Mimochodem, 75 má mít zrychlení 8,2s, a v eRku mám zrychlení 0-100 do 7 vteřin, takže tam asi žádný koně nechybí. Můžete mi to zkusit změřit tady
http://www.youtube.com/watch?v=zHFyC1wKtms , kde jsem měl pomalý řazení a nevyšlo mi to úplně nejlíp. Tachometr (velkej vlevo) trochu nestíhá, ale 100 je "po dvanáctý hodině". Trojka jede do 130-140. Záleží, kdy přesně zmáčknu stopky, ale měřím 6,5-7 vteřin. Takže asi dobrý.
Ale proč to tu píšu kromě vnesení trochy světla do tématiky? Najde se tu někdo s 2.0 pětasedmou, kdo si natáhne z pod kapoty dvoulinku a připojí miltimetr pro potvrzení nebo vyvrácení mého zjištění?

Škoda 110 R coupé, srdce 2.0 T.S. 8V
Volvo V 70 2,5 TDI
Škoda 100
ex. Passat 1,9 TDI
ex. Renault Twingo 1,2
ex. Škoda Rapid
ex. Porsche 924 2.0