Příspěvek
od HonzaR » 30.9.2010, čtv 11:48
Jj-chápu jak to Kurkyn myslí..prostě nejde vzít auto s olejem 20W-50 ve vaně a odjet po otočení klíčku..to je blbost..tenhle olej potřebuje na provoz minimálně 40st a musí se nechat ohřát.
Problém kinematické viskozity a "proudivosti oleje" je problémem pohybu vrstev kapaliny po sobě..jsou to velmi tenké vrstvičky různých "rychlostí", které na povrchu kovu stojí a pohybují se tak vlastně proti sobě--"smykové tření těchto vrstev" závisí také na jejich tloušťce..a schopnosti oleje je zvládnout bez "roztržení filmu" --přetrženej film= velkej průser= tvorba mikrosvárů na povrchu třecích ploch= rozrušení povrchu=zhoršené zaolejování a tak pořád až do zadření...studenej start je nepřítelem "hustých olejů", ale..
Moderní oleje i této viskozitní třídy obsahují výkonovou aditivaci, která v případě přetržené
vrstvy "zaskočí" na povrchu třecí dvojice..
Kromě aditiv tohoto druhu obsažených přímo v oleji je na zvážení, jestli nepoužít některou jinou vrrstvu, která má zesílený účinek tohoto druhu..ano, jsou k tomu celkem výhrady a existuje spousta drahých "Podvodů" které neřeší vcelku nic..no jsou i výjimky...
Osobně doporučuju pouze -pro benzín - Bishop 460-G --ne proto, že bych byl komerčně interesován, ale protože HO MAJ VŠECHNY MOJE ALFY VE VAŇE.., a najel jsem na této vrstvě stovky tisíc a její "chování" znám dokonale--i "záchranné schopnosti :-)/..
Tohle aditivum VZNIKLO UŽ V 70.letech a DODNES NEBYLO OKOPÍROVÁNO, i když
VĚTŠINA VÝROBCU MÁ JASNO, JAKÉ JE SLOŽENÍ...kopie vydrží v motoru do vytočení olejové náplně, v podstatě stejně jako moderní estery, BISHOP BEZ OHLEDU NA VÝMĚNU
50-70 tis...
jAK SE TO POZNÁ...NO PRÁVĚ PODLE CHODU MOTORU NA "HUSTÉ" OLEJE..I TŘEBA
10w-60 V gtv916 3.0, KTERÝ DOSTÁVÁ OPRAVDOVOU ĆOCKU, NA BÉŹNÝ JEŹDÉNÍ MÁM JINÝ AUTA..
Princip je jednoduchý...vrstvička maziva v mikrometrech tloušťky se rozprostře po povrchu a vytváří rozhraní s olejovou vrstvou která má snížený odpor ve smyku, čili olej "hustší" má při pohybu vnitřní odpor jako "olej řidší"--myšleno teď za studena pod řekněme 100stC..
Druhá výborná vlastnost je, že při přímém kontaktu obou povrchů dokáže umazat
třecí dvojici při přetržení olejového filmu..
Slogan autora, který ho dodnes drží zní...víte, co v tom je....když to dokážete namíchat,
máte patentový práva zdarma..zatím nikdo z obdobných výrobců to nedotáhl do konce,
emulze se jim s vytočením oleje vytočí z motoru taky,no i tak některé
FUNGUJOU...
Je potřeba si uvědomit, že tyto výsledky jdou proti zájmům trhu s mazivy..a to je klíčové..
Při těch nekonečných kecech o nefunkčnosti.
[c]
Jestli třeba Černý z VŠCHT tvrdí, že tyto vrstvy jsou podvod a pokusí se jeho tvzení
podpořit parta redaktorů z profláklýho motoplátku, o to větším překvapením je závěr v článku...
Favorit ujel bez oleje ve vaně s PROLONGEM 40 km.. což je tribotechnická blbost
a nebo je Černý vedle a mimo mísu.Odkaz na test už jsem do fora házel. Bishop ujede zhruba 300km bez oleje ve vaně, po zapracování vrstvy ..tohle se neinzeruje ale ví..
Prodejci jsou si tak jistý, že na vlastní odpovědnost nalili tuhle vrstvu do Porsche-GT3 majiteli tady v Praze,/a ta se necourá.. :-)/ jezdí na to čtyřkolky a některý auta do Dakaru.. atd..
Zkouška je cena jedný olejový náplně a já osobně zkouším všechno..úvahy jsou k ničemu..
V pokusné Feldě na chalupu byl aktuálně ester Mobil 1 5W-50 rally , který je výrazně hustší než 10W-40 v celém spektru teplotního rozsahu.to bylo opravdu znát, zvlášt při 340tis km, který motor měl za sebou ..na Bishopa asi 149 tis posledních...po nalití "nového Bishopa zhruba cca po 70tis od mimula/ se po 1200km začala chovat olejová vrstva výrazně řidší..zvlášť za studena..jako lepší 10W-40 řekněme SINT 2000..
to zlehčení chodu je u motoru opravdu markantní, zvlášť u slabého agregátu nejde přehlídnout..
Tahle vrstva vznikla v době vývoje motorů, o kterých se bavíme..zkuste, není co ztratit,
je to pouze upravená ropná frakce BEZ CHEMICKÉHO PUSOBENÍ NAPOVRCH MATERIÁLU..
Vrstvu zmíněnou Kubasem jsem osobně netestoval,tak nepropaguju, nevím jestli se u ní také dostavuje efekt "jakoby zřídnutí oleje" vlivem odstranění vnitřního tření olejových vrstev..ale je to možný..
Do tý 20W-50 v zimě bych určitě neriskoval bez náplně podobnýho druhu studené starty..
:-)
Jestliže olej nemá moderní výkonový aditiva ,který tuhle úlohu plněj automaticky,bohužel zvlášť s ohledem na jejich agresivitu to oleje pro old nemaj,
pak aditiv tohohle druhu udělá podobnou službu..
Osobní testy:-)
v GTV 3.0 se točí hodně dlouho ..cca 70tis a kdyby měl jakýkoli negativní účinky, dávno bych dělal GO-protože červená je v GTV dobrá..:-) o nic mi nejde-- druhej motor nastrojenej je pro jistotu v garáži :-) ../
Na BISHOPOVI NEMÁM KOMERČNÍ INTERES.. :-)
Naposledy upravil(a)
HonzaR dne 30.9.2010, čtv 12:36, celkem upraveno 3 x.